תפריט
מאמרים מסלולים ועצות
ראשי > מאמרים מסלולים ועצות > זו מהעיר וזו מהנחל
תוכניות נוספות תחת מאמרים מסלולים ועצות


זו מהעיר וזו מהנחל

 

שנונית הנחלים Bosk's Fringe-fingered Lizard Acanthodactylus boskianus

 


אורך: עד 23 ס"מ, אורך הזנב כשני שליש מאורך הגוף.
שנונית הנחלים הינה לטאה קרקעית החיה באפיקי נחלים, מישורי לס, מלחות וחולות עצורים בנגב, בערבה ובכיכר ים המלח.
צבעה חום עד צהבהב, הגב מפוספס ב5 פסי אורך כהים. הפסים כולם ברורים רק אצל הצעירים. קשקשי הגב בעלי קרינים והם גדולים יותר בחלק האחורי של הגב.
היא אוכלת פרוקי רגליים המהלכים על פני הקרקע ולעיתים את צעירי מינה.
 
השם שנונית ניתן לה על שם קשקשי אצבעותיה המשוננים המגדילים את פני שטח כף-הרגל ובכך מאפשרים לה להתרוצץ בחופשיות גם על קרקעות חוליות מבלי לשקוע.

 

שנונית באר-שבע Be'er sheva Fringe-fingered Lizard 

Acanthodactylus beershabensis

 

אורך: עד 20 ס"מ, אורך הזנב פי 1.5 מאורך הגוף.
שנונית קצרה, מגושמת ואיטית, חיה לרוב באיזורי הלס שבצפון הנגב, במישורי לס מכוסים בדלילות בשיחים או בערוצים זרועי אבנים בין גבעות לס. חולקת מחילות עם שחרוריות, עקרבים ופרוקי רגליים אחרים.
צבעה של שנונית באר-שבע הינו אפור-צהבהב עד חום-אפור, הגב והרגליים מנומרים בכתמים עגולים וסגלגים שצבעם אפור בהיר עד כמעט לבן. לאורך הגב הכתמים מסודרים כמחרוזות ב4 שורות אורך, הנמשכות מאיזור העורף עד הזנב. בין הכתמים הבהירים נמצאים כתמים כהים שצורתם אינה מוגדרת או אחידה והם מפוזרים באופן לא אחיד. אצל הבוגרים הצוואר עבה, לפעמים אפילו יותר מהראש. הרגלים קצרות, עבות וחזקות. הצעירים ניכרים בפסי אורך בהירים על רקע כהה, ובשבועות הראשונים לחייהם זנבם כחול.
ניזונה בפרוקי רגליים שונים.
הנקבה מטילה 3-6 ביצים בכל הטלה, התפתחות העובר אורכת כחודשיים. והבקיעה מתרחשת בסוף מאי, כך מקדימה שנונית באר-שבע את כל שאר בני סוגה בארץ. קצב הגידול של הצעירים מהיר ובתוך כמה חודשים הם מגיעים לגודלם של הבוגרים.
 
שנונית באר-שבע נחשבת למין אנדמי לישראל ונמצאת בעיקר בשטחי הלס שמסביב לבאר שבע וגם בדרום מדבר יהודה. עקב פגיעה במישורי הלס בצפון הנגב המין הזה נמצא בסכנת הכחדה עולמית.
 
 
powered by Art-up